Savo Karjala 19.11.1894

Ryöväysyritys.


Kun talollinen Sylvi Svärd Kiuruveden Lapinsalon Kylästä joulun edellisellä viikolla oli matkalla Ouluun, tuli häntä vastaan iltapimeässä Limingan nevalla kaksi hevosta, joissa oli 4 aikamiestä ja kaksi poikasta. Sivun ajettuansa seisauttivat he hevosensa ja kysyivät, mistä mies on. Kun saivat hänen kotopaikkansa tietää, tulivat muutamat heistä re´elle ja toivat tyhjän viina ankkurin, tarjosivat rahaa ja pyysivät hänen papalatessaan tuomaan heille Rantsilaan viinaa, luultavasti siinä tarkoituksessa, että Svärd suostuisi vetämään rahakukkaronsa esille. Mutta Svärd vastasi, ettei hän ennenkään ollut viinankuljettajana ollut, eikä rupea nytkään. Mutta silloin sanoivat miehet: " No ainakin sinä vaihdat hevosia " ja ryntäsivät toiset mieheen, toiset hevoseen kiinni ja yrittivät väkisin tehdä hevosen vaihdon ja vielä toiset rekeä syynäämään, mitä siinä kelpaavaa olisi. Svärdin, kun oli nuori ja roteva mies, onnistui kuitenkin päästä irti, sieppasi reestä kirveen ja pohjalla sivalsi muutamaa, joka jo oli hevosen päästänyt irti aisoista, sivuille niin, että hän paikalla retkahti maahan ja oli valmis antamaan toista terällä, vaan sen onnistui välttää isku.


Nyt vetäytyivät kaikki säikähtyneinä ulomma ja sillä välin sai Svärd heittää toisen turkin päältään pois, samalla pääsi tuo raajarikkoinen rekeen vetäytymään.


Uudelleen yrittivät ryövärit karata Svärdin kimppuun, vaan kun hän heilutteli kirvestään ja uhkasi terällä antaa sille joka vaan niin lähelle tulisi, että hän ylettäisi, eivät he uskaltaneetkaan lähetä.


Aikansa noiduttua, läksivät tiehensä ajamaan. 

Nyt pääsi Särdikin hevostansa valjastamaan ja kuormaa tarkastamaan. Muuta vahinkoa eivät ryövärit olleet sääneet tehdyksi, kun veivät hevosen eväsjauhot ja ruumensäkin reestä.


Ensimmäisen nevan yli päästyänsä oli Svärd käynyt Tupuksen talossa lepäämässä taistelunsa perästä. Siellä oli kerrottu, että muuan rosvojoukko Nilsiästä, 12 miestä, on ollut liikkeessä. Peläten vielä kohtaavansa siitä toisen osaston, oli Svärd ajanut kaupunkiin asti kirves kädessä,vaan ei ollut enää rauhan häiritsiöitä näkynyt.