Viiala

Viia Lappi


Lapinsalon Juusolaan tuli piiaksi Kärsämäeltä vuonna 1885 Greeta Sofia Lappi. Hän on syntynyt 7.3.1863 Piippolassa.


Hän oli piikana Juusolassa, ja oli sitten pyytänyt Juusolan isäntäväeltä itselleen talon paikkaa.

Sofia Lappi, kutsumanimeltään Viia Lappi, rakensikin itse omin käsin ja talkoovoimin talon Viialaan, Mäkelän tien risteykseen. Siihen tuli tupa, kamari ja navetta Mansikille.


Paikka tunnetaan nykyisin Viialana. Mikään työ ei ollut Viialle vierasta, vaan hän teki niin naisten kuin miestenkin työt. Tässä talossa hän asui kuolemaansa asti, Viia kuoli 1933.


Hän oli varsin ystävällinen ihminen, joka aina huomatessaan tutun ohikulkijan huusi, että “tuuhan ryyppäämään ja juttelemaan”, kahville tietysti. Hän oli nuorten ystävä, hän oli vanhojen ystävä, jotka häntä tahtoivat ymmärtää. Ja hän oli niin kiintynyt Lapinsalon kylään, että sanoi niiden jotka olivat täältä pois lähteneet, että ne raukat tulisivat takaisin jos pääsisivät, vaan eivät pääse.


Viia oli kuulemma tehnyt pärevasun jokaiselle vastasyntyneelle lapselle Lapinsalossa.

Nainen, joka pystyy miesten töihin, on Kiuruveden Lapinsalon kylässä.


Hän on kotoisin Piippolasta ja on oleskellut palveluksessa mainitussa kylässä jo useita vuosia. Hän on hyvin voimakas raskaampienkin töiden tekemiseen niin kuin kyntöön, hakkuuseen ym. ja saattaa hän niittotyötäkin tehdä.


Niinpä viime kesänkin ajalla oleskeli hän eräässä talossa vain miehen sijalla ja ansaitsikin saman palkan, ja eipä hän syyttä sitä ansainnutkaan, sen todistaa sekin, kun hän sattui olemaan naapurikylän kanssa rajatusten olevilla niityillä heinän korjuussa ja kun paikkakunnallamme on tapana heinäruvot kantaa takkavitsalla, niin saattoipa mokoma nainen kävellä ropsia heinäruko selässä.


Tuntemattomia hänelle eivät ole käsityötkään, niin miesten kuin naistenkaan.


Kaikilla näillä toimillaan ansaitsee hän sievää tuloa.


Siispä kaunis lahja, ken hänet saa !

Greeta Sofia Lappi meni naimisiin mäkitupalainen Antti Piipon kanssa 2 heinäkuuta 1911. Talon nimi oli rippikirjoissa Ketola.


Greeta Sofia kuoli 29.11.1933 70-vuoden ikäisenä keuhkotautiin.

Laitiset Metsätyönjohtaja Aaro Laitisen perhettä, asuivat Heikinmäen maalla

Vasemmalta Vilhelm Nuutinen ja Agaatta Nuutinen Haapalasta, Anna Josefina Pekkala Juusolasta, Brita Stina Marin Heikinmäeltä, Reeta Haapalainen Hautalasta ja Viia Lappi Viiala