Lauri Kärkkäinen

Kauppaneuvos Lauri Kärkkäinen (1851–1922)


Kärkkäinen & Putkonen Oy:n toimitusjohtaja


Lauri Kärkkäinen oli Ylä-Savon kaupan ja teollisuuden perustajasukupolvea. Hän eteni kouluttamattomasta juoksupojasta maakunnallisesti merkittävän Kärkkäinen & Putkonen Oy:n omistajaksi ja toimitusjohtajaksi. Kauppaa, teollisuutta ja laivaliikennettä harjoittava yritys työllisti parhaimmillaan satoja yläsavolaisia ja teki ulkomaankauppaakin. Kärkkäisen rooli nuoren Iisalmen kauppalan ja kaupungin hallinnon ja elinkeinoelämän kehittäjänä oli keskeinen.


Kauppaneuvos Lauri Kärkkäinen s. 10.8.1851 Kiuruveden Hautajärvenkylässä nro 7, k. 25.12.1922 Iisalmessa.


Hänen isä on Lars Olof Kärkkäinen ja äiti Wilhelmina Jundunen. Heidän perhe tuli Lapinsaloon Niemelä Tala

(Heikinmäen autio) paikalle Iisalmesta 24 elokuuta 1858. Heikinmäellä oleva aitta voisi olla  hänen tekemä, koska sen seinähirteen on veistetty L.K.1866. He kyllä lähtivät jo ennen tuota vuotta pois Lapinsalosta. Heidän poika oli Lars Olof,  syntynyt 10.8.1851, perheen ollessa Hautajärvellä nro 7. Sieltä he muuttivat Iisalmeen ja sitten tänne Lapinsaloon. Tämä poika Lars Olof oli myöhemmin osakkaana Iisalmessa Kärkkäinen Pulkola kauppaliikkeessä, ja hänestä tuli kauppaneuvos. Kärkkäinen Pulkola kauppaliike omisti Luupuvedeltä Pirttimäen tilan ja Kauppaneuvos Kärkkäinen osti omiin nimiin Jokelan tilan, mikä jaettiin sodan jälkeen asutustiloiksi.


Mutta tämä kauppaneuvos Lauri Kärkkäinen ei syntynyt Lapinsalossa, vaan oli 7-vuotias kun perhe tuli tänne, ja tuo Heikinmäen aitta ei ehkä ole tämän kauppaneuvoksen hakkaama koska oli vuonna 1866 vasta 15-vuotias. Kauppaneuvos Lauri  Kärkkäinen kuoli Iisalmessa 25.12.1922. 


Kauppaneuvos Lauri Kärkkäinen kävi vielä viimeisinä vuosina katsomassa Heikinmäkeä.